Bij bijna alle technieken wordt van de kijker verwacht een speciale bril te dragen: rood-groen, rood-blauw, grijs-transparant, of polarisatie. Bijna allemaal hebben ze het nadeel dat als je het beeld bekijkt zonder de betreffende bril, dat het er niet uit ziet: vreemde kleuren of een dubbel beeld. Dat is anders met chromadepth. Ook hier heb je een speciale bril nodig. Zet je ‘m niet op, dan zie je echter niks bijzonders aan het beeld. Zet je je chromadepth-brilletje op, dan zie je het hele beeld in 3d.
De werking van chromadepth lijkt te liggen in het feit dat verschillende kleuren (met verschillende golflengtes) met verschillende snelheid binnen komen bij de hersenen. Hierdoor wijkt blauw naar achteren; rood en geel komen naar voren. Speciale filters in het chromadepth-brilletje versterken dit effect.
En nou zijn er geruchten dat de laatste films van Disney allemaal zijn geoptimaliseerd voor toepassing van chromadepth. Alle films die ze hebben uitgebracht sinds The Hunchback of Notre Dame wel te verstaan. Allemaal 3D-films. Wanneer zouden ze dat bekend gaan maken?
View Comments (1)
Zeg Koen, kan je mij niet zo'n brilletje mailen :-)