X

Bewaarplicht is geen oplossing

In Europa zijn ze er nog niet uit. Ook ons parlement moet er nog een besluit over nemen: moeten internet- en telecombedrijven worden verplicht om een jaar lang alle verkeersgegevens van hun klanten te bewaren? Onder welke voorwaarden worden die voor wie beschikbaar en wie gaat voor die opslag betalen?

Tijdens discussies over dit onderwerp hoor ik regelmatig: “Van mij mogen ze alles weten; ik heb niks te verbergen”. Laten we dat eens omdraaien: als je toch niks te verbergen hebt, waarom zouden al die gegevens dan beschikbaar moeten zijn? Wie heeft daar nut van? Wie wil weten wanneer jij hoelang welke websites bezoekt; welke nieuwsgroepen jij leest; wat jij waar download; met wie je e-mailt. Wie moet weten met wie jij hoe lang belt; waar jij op dat moment was, en wie jij allemaal een sms-je hebt gestuurd?

Wie heeft daar ook maar iets mee te maken?

Overijverige ambtenaar Lentz zag niet in wat er fout was aan zijn, in de jaren dertig groots opgezette bevolkingsregister. De Duitse bezetters konden datzelfde register ook wel waarderen. In april 1941 werd er voor alle Nederlanders van 14 jaar en ouder een identificatieplicht ingesteld. Dit voorbeeld lijkt misschien wat overdreven, maar het is niet eens zo gek lang geleden. En joden hadden toch ook “niks te verbergen”?

De veiligheid door bewaarplicht is denkbeeldig, omdat het mogelijk is dat verkeersgegevens gekoppeld worden aan een bepaald persoon, terwijl ze in werkelijkheid bij een ander horen. Denk je werkelijk dat een malloot die iets serieus gevaarlijks van plan is, zijn communicatie niet kan maskeren? Hij zou toch eens via bluetooth jouw mobieltje gebruiken; je PC hacken, of je wire-less thuisnetwerkje gebruiken. Leg dat maar eens uit.

European Digital Rights (EDRI) en XS4ALL zijn op 28 juli de online petitie gestart tegen de bewaarplicht verkeersgegevens. Internetgebruikers wordt gevraagd de petitie tegen de bewaarplicht te ondertekenen op www.dataretentionisnosolution.com. De ondertekeningen van de petitie worden aangeboden aan de Europese Commissie en het Europees Parlement.

Koen Bakx: Koen woont in Tilburg (Nederland) en is nog net geboren in de jaren zestig (van de vorige eeuw) en houdt zich tijdens kantooruren bezig met het ontwerpen en realiseren van websites en fotograferen (zie ook: Pixelxp Webdesign Tilburg). Onbetaalde tijd verdoet hij met improvisatietheater.
Related Post